niedziela, 16 października 2011

[002] Eksperyment z dżemem.

Witam! Dzisiaj przepis na bardzo uniwersalne ciasto, którego składniki możemy w pewnym stopniu modyfikować, a wszystko opierać się będzie na ... dżemie.

Składniki:
  • ½ słoiczka dżemu - najlepsze wychodzi z jagodowym;
  • ½ szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 jaja;
  • łyżeczka kakao;
  • łyżeczka cynamonu;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • cukier waniliowy do smaku.
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie miksujemy. Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej blaszki posypanej mąką/bułką tartą. Pieczemy ok. 35-40 minut, temperatura 170-180 stopni (zależy od wielkości blaszki - jeżeli mała i ciasto jest grubo nalane - temperatura wyższa, jeżeli blaszka duża - niższa).
Z ciastem można zrobić dosłownie wszystko - przełożyć masą, oblać polewą, dodać bakalie... wszystko zalezy od inwencji twórczej.

Możliwe modyfikacje:
  • jeżeli W OGÓLE nie dodamy dżemu, to wychodzi świetne, wilgotne ciasto czekoladowe;
  • dżem może być jakikolwiek - najlepiej jednak wychodzi na dżemach ciemnych (jagodowy/wiśniowy);
  • im więcej dodajemy kakao, tym bardziej wyrazisty czekoladowy posmak;
  • zamiast cynamonu można dodać przyprawę do piernika;
  • do masy możemy dodać np. migdały, rodzynki, kawałki czekolady - nic nie stoi na przeszkodzie a i efekt bardziej zaskakujący.
Pozdrawiam!

Brak komentarzy: