- 6 jaj;
- 1½ szklanki cukru (można dać mniej);
- 1½ szklanki mąki pszennej;
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- puszka karmelu (ewentualnie masy krówkowej);
Masa:
- kostka margaryny;
- cukier waniliowy;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 2 łyżki mleka;
- 40 dag łuskanego, niesolonego słonecznika;
Słonecznik uprażyć i wystudzić (kilka łyżek odłożyć do posypania).
Resztę margaryny utrzeć z 1 puszką karmelu (1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego przez 2,5 godziny lub gotowa masa krówkowa). Odłożyć 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu placka. Do reszty masy wsypać uprażony słonecznik. Masą ze słonecznikiem przełożyć biszkopt, odłożonymi 3 łyżkami posmarować wierzch biszkoptu i posypać go resztą słonecznika. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą.
3 komentarze:
Dzień dobry, świetny przepis. Czy mogłaby pani stworzyć przepis na ciasto z haszem? Mój syn ma ochotę na placek z haszem. Prosiłabym też o pomoc w wyborze składników, jeżeli to możliwe. Jabłka mile widziane.
mm brzmi smakowicie! jak wyzej, czy mozna poprosic o jakies wyrafinowane przepisy? tiramisu/szarlotka z haszem brzmi zachecajaco! pozdrawiam ola
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Prześlij komentarz