niedziela, 9 października 2011

[001] Ciasto z prażonym słonecznikiem.

Ciemny biszkopt:
  • 6 jaj;
  • 1½ szklanki cukru (można dać mniej);
  • 1½ szklanki mąki pszennej;
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao;
  • puszka karmelu (ewentualnie masy krówkowej);
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i jeszcze chwilke miksować. Następnie należy delikatnie wmieszać przesianą mąkę (do której należy dodać wspomniane dwie łyżki kakao) wraz z proszkiem  do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę (ja używam najczęściej tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki o wymiarach 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 170 stopniach.

Masa:
  • kostka margaryny;
  • cukier waniliowy;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 2 łyżki mleka;
  • 40 dag łuskanego, niesolonego słonecznika;
15 dag margaryny, cukier waniliowy, jedną szklankę cukru pudru i te dwie łyżki mleka - zagotować. Wsypać do tego słonecznik. Gotować jeszcze 2-3 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku (180 - 200°C) na złoty kolor, co chwilkę mieszając zawartość blaszki.
Słonecznik uprażyć i wystudzić (kilka łyżek odłożyć do posypania).

Resztę margaryny utrzeć z 1 puszką karmelu (1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego przez 2,5 godziny lub gotowa masa krówkowa). Odłożyć 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu placka. Do reszty masy wsypać uprażony słonecznik. Masą ze słonecznikiem przełożyć biszkopt, odłożonymi 3 łyżkami posmarować wierzch biszkoptu i posypać go resztą słonecznika. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą.

3 komentarze:

Martyna W. pisze...

Dzień dobry, świetny przepis. Czy mogłaby pani stworzyć przepis na ciasto z haszem? Mój syn ma ochotę na placek z haszem. Prosiłabym też o pomoc w wyborze składników, jeżeli to możliwe. Jabłka mile widziane.

ola pisze...

mm brzmi smakowicie! jak wyzej, czy mozna poprosic o jakies wyrafinowane przepisy? tiramisu/szarlotka z haszem brzmi zachecajaco! pozdrawiam ola

Gabi pisze...

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA